Onvoldoende bekendheid met behandelingsmogelijkheden voor concentratieproblemen…?

Onlangs was ik op een intervisie bijeenkomst over Cogmed in Nijmegen.
Tijdens deze intervisie heb ik veel gesproken met andere orthopedagogen en psychologen uit het werkveld die eveneens Cogmed als behandelmethodiek aanbieden aan kinderen met concentratieproblemen.
Wat schetste mijn verbazing…? In sommige delen van het land zijn ouders en scholen al erg bekend met de behandelmethode Cogmed en maken dus ook veel leerlingen met positief resultaat gebruik van deze methode.

Kijkend naar de regio/omgeving waar ik werkzaam ben, merk ik dat er nog veel onbekendheid is bij scholen en ouders over behandelmogelijkheden (behalve medicatie) van aandacht- en concentratieproblemen. Van Cogmed hebben nog maar weinig ouders en scholen gehoord, laat staan dat leerlingen hier dus baat bij hebben.
Ik vraag me dan ook wel af, wat scholen en ouders op dit moment doen en welke behandeling ze kiezen als er sprake is van aandacht- en concentratieproblemen. Is dan op dit moment nog steeds de keuze van medicatie aan de orde?

Om scholen in omgeving Boxtel beter te informeren over de mogelijkheden voor begeleiding van leerlingen, ouders en school bij concentratieproblemen heb ik vandaag de stoute schoenen aangetrokken en hen een aparte nieuwsbrief toegestuurd om informatie te geven over Cogmed en Neurofeedback. Ik hoop dat op deze manier ouders en scholen meer zicht krijgen op bredere behandelingsmogelijkheden (behalve medicatie, of aansluitend op) van concentratieproblemen zodat leerlingen tijdig passende begeleiding ontvangen.

Aanvullend komen steeds meer wetenschappelijke onderzoeksresultaten tot de positieve conclusie dat zowel neurofeedback als Cogmed effectief is bij de behandeling van aandachts- en concentratieproblemen.

Meer lezen over ADD/ADHD behandeling, klik hier
Meer lezen over Cogmed, klik hier
Meer lezen over Neurofeedback, klik hier
Ervaring van een ouder lezen met neurofeedback, klik hier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s