EEG afname in kader van neurofeedback behandeling

De praktijk Educadora werkt met evidence based neurofeedback. Voor de start van een neurofeedback behandeltraject wordt derhalve een EEG afgenomen die wordt geïnterpreteerd om te komen tot een behandeling op maat.

Na al vele cliënten hiervoor te verwezen hebben, was ik toch zelf wel benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat. Vanmorgen had ik dan ook met een collega een afspraak hiervoor bij EEG Resource Institute te Nijmegen.

Na de ochtend geen thee, koffie, alcohol te hebben genoten en geen ‘haargel’te hebben gebruikt was ik er helemaal klaar voor!

Na even kort met collegae bijgepraat te zijn startte de dag voor ons.

Gezien onze ervaring was er een summiere uitleg nodig over het EEG. Cliënten ontvangen voor de start van de metingen en afname tests en vragenlijsten een voorlichting over de EEG afname en wat de ochtend inhoudt. Hierop volgend vindt de voorbereiding voor de EEG meting plaats: het plaatsen van de electroden middels o.a. een badmuts (cap).

Door zelf als ook mijn collega dit proces te laten ondergaan merk ik dat dit met precisie en goede alertheid dient te gebeuren om fouten en verkeerd dan wel storing van het signaal te voorkomen.

Allereerst zijn metingen van de hoofdomtrek gedaan om de maat van de badmuts (cap) te kunnen bepalen alwaar 26 passieve electroden op zitten. Vervolgens zijn metingen verricht om de locaties op het gezicht te bepalen waar losse electroden geplaatst worden. Deze locaties zijn vervolgens gescrubd en droog gemaakt. Hierna werd de badmuts met 26 passieve electroden op het hoofd geplaatst en de 10 resterende losse passieve electroden op de verschillende locaties op de huid.  Ook werd de ademhaling, hartslag en spierspanning geregistreerd middels apparatuur en electroden. Eke electrode op de badmuts moest vervolgens middels gel goed op de huid geplakt worden. Gelukkig was er een duidelijk feedbackscherm waarop zichtbaar was of het signaal van de geplaatste electrode goed kon worden geregistreerd, zodat op deze manier gecontroleerd kon worden voor de start van de EEG afname of alle electroden goed geplaatst waren. Ondertussen mocht mijn collega enkele vragenlijsten beantwoorden. Na deze voorbereiding kreeg ze een koptelefoon op zodat ze de instructies v oor de EEG afname en vervolgtests kon opvolgen. Eerst werd het EEG met ogen open en later het EEG met ogen gesloten gedurende een aantal minuten opgenomen. Naderhand werd het EEG opgenomen terwijl er verschillende taken/tests werden verwacht. Na afloop konden de electroden, de badmuts (cap) en de apparatuur voor hartslag en ademhaling te meten verwijderd worden. Thuis douchen is wel noodzakelijk mocht je nog andere afspraken hebben. De gel die gebruikt wordt om de electroden te plaatsen wordt hard en slaat wat wittig uit, niet echt charmant.

Hierna was ik aan de beurt, mijn collega begon de gehele procedure zoals bovenstaand bij mij uit te voeren. Erg comfortabel zat de badmuts niet, de gel voelt bij aanvang wat koud aan op de hoofdhuid en soms branderig, later verdwijnt dit gevoel.

Voor mij een erg leerzame ervaring om te zien welke stappen nodig zijn om te komen tot een goede EEG meting die bruikbaar is voor goede QEEG analyses tbv advisering rondom neurofeedbackbehandeling voor een specifieke cliënt. Het is fijn om nu aan cliënten nog duidelijker uitleg te kunnen geven over de EEG afname.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s