Ieder kind is uniek dus ook de opvoeding die aansluit…

De afgelopen periode is er veel geschreven over de methode van Triple P, een methode Afbeeldingvan positief opvoeden die in Nederland in erg veel gemeenten aangeboden wordt aan alle ouders. Er zou te weinig wetenschappelijk onderzoek zijn die bevestigd dat deze methode effectief is. Ook werd gepleit dat ouders weren dienen te gaan opvoeden.

Mijn inziens blijft opvoeden maatwerk. De manier van opvoeden die je toepast moet bij je passen, daar moet je je prettig bij kunnen voelen. Datzelfde geldt voor je kind. De manier waarop jij met ongewenst en gewenst gedrag omgaat dient ook aan te sluiten bij hoe jouw kind hier optimaal van profiteert. Dat wil zeggen het moet passen bij de manier waarop jouw kind het beste leert. Dit betekent dat je als ouder van meer kinderen, ook per kind een verschillende opvoedaanpak zult hanteren.

Zo kan je ene kind erg kwetsbaar zijn en moeite hebben met tijdsdruk. Ga je dit kind met een wekker aansporen om NU klaar te zijn dan bereik je paniek en vervolgens een averechts effect. Bij dezelfde tijdsdruk en een kind wat dromerig en afgeleid is werkt het gebruik maken van een wekker juist effectief!

Bovenal is het van belang het unieke van je kind te zien, zijn of haar sterke kanten en daar een appel op doen in de opvoeding. En schroom niet om je kind een keer een standje te geven en nee te verkopen, daar wordt een kind juist sterker van. Je kind leert hierdoor teleurstellingen accepteren en je kunt je kind leren hoe om te gaan met de emoties die dit oproept. Kinderen regels en grenzen stellen, als ouder weer gaan opvoeden en ervoor zorgen dat kinderen respect hebben voor anderen. Lijkt voor menigeen zo gewoon. Maar blijkbaar is dit niet meer gewoon als ik de hype op tv, radio en social media mag geloven.

Tot slot hoop ik ook dat er meer aandacht komt voor sociale controle zoals die er vroeger meer was. Help elkaar om elkaars kinderen op te voeden en respect bij te brengen voor anderen. Je hoeft een kind van een ander geen standje te geven, maar gewoon aanspreken en benoemen dat zijn of haar gedrag niet door de beugel kan waardoor jij als opvoeder naar de kinderen het goede voorbeeld kunt geven.

Ervaar je momenten van twijfels door alle verschillende berichten die je krijgt over opvoeden en voel je je soms onzeker. Ook voor kleine vragen kun je terecht bij Educadora. Neem een kijkje op de website .

Artikel over opvoeden is maatwerk en triple p  : opvoeden is maatwerk

Ik zou het op prijs stellen als je je mening over opvoeden met andere lezers wilt delen hieronder.

Bedankt,

Suzanne van der Star

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s